|
Harvi
|
 |
« : Styczeń 08, 2009, 21:32:15 » |
|
Hej,
jakiś czas temu (z pół roku) bawiłem się troche w Pascalu, pisałem jakies proste programiki itd. Kupiłem sobie książkę z heliona, którą zrealizowałem do połowy. Pascala wybrałem głównie za sprawą opinii innych. Nie miałem nigdy do czynienia z prawdziwym programowaniem (oprocz html i css, pisałem tylko w php jakieś proste pierdoły, typu formularz zamówień czy coś takiego), a ludzie polecali Pascala na początek, że ma niezbyt skomplikowany język, ze mozna sobie na początek uświadomić jak się programuje, jak to działa itd.
Teraz chciałbym wrócić do zaniechanej nauki (tzn teraz, tak w połowie lutego, gdy już Enabled portal będzie pelną parą działał). I zastanawiam czy opłaca mi się wracać do Pascala tego, który jest już językiem mało używanym i starym, czy zająć się czymś innym. Spróbować ogarniać C++ ,albo PHP (które w stronach mi się przyda, a które podobnoż posiada elementy kilku języków). Co byście mi doradzili?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
K1p
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 08, 2009, 21:38:11 » |
|
Moim zdaniem powinieneś skończyć tą książke o Pascalu. Potem jeśli "zabawa" w programowanie ci sie spodoba, bierz się za coś innego, np wspomniane przez ciebie php, jeśli jest ci to potrzebne do pracy czy czegoś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zzzkarol
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 08, 2009, 21:56:34 » |
|
W sumie ja bym polecił C++. Książka najlepiej nadająca się na pierwszy raz to Symfonia C++ jest ona napisana takim językiem, że wszystko da się zrozumieć. Jeżeli będziesz znał jeden język ale dobrze to nauka pozostałych nie sprawi Ci kłopotów bo samej składni nauczysz się szybko, trudniej jest nauczyć się "myśleć" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konkord
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2009, 07:01:32 » |
|
Harvi a nie lepiej PHP -sprzyda ci sie do stron?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sew.
Redakcja
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 09, 2009, 10:23:55 » |
|
Odpusc z Pascalem. Jak chcesz wykozystac to co umiesz to mozesz przerzucic sie teraz na delphi ,ktore jest "rozwinieciem" pascala i bardzo latwo zrobic tam graficzne, proste aplikacje. Jezeli jednak myslisz przyszlosciowo no to c/c++ i php.
|
|
|
|
|
|
"Jak sie niema matki, to cycki ojca nie pomoga!"
|
|
|
|
Harvi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 09, 2009, 15:40:53 » |
|
Harvi a nie lepiej PHP -sprzyda ci sie do stron? Przyda mi sie, przyda. Tyle że (z tego co się orientuje, jeśli zle mowie, mnie poprawcie), na studiach to PHP chyba nie ma zbyt wiele? Książke do php jednak mam. btw, programował ktoś z was w php/c++/itd? Umiejąc php będę automatycznie znał przynajmniej solidne podstawy innych języków (chodzi mi o te podobieństwa między php a innymi jęzorami). pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zzzkarol
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2009, 15:01:04 » |
|
Na studiach jest mało php raczej jest C/C++/Java. Języki są do siebie podobne, między C a C++ są małe różnice składniowe. Gdy już się nauczysz C++ to łatwiej Ci będzie z Java, PHP i na odwrót.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harvi
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 10, 2009, 16:12:04 » |
|
i na odwrót. Mianowicie znając PHP łatwiej będzie mi w C/C++ również? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zzzkarol
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 11, 2009, 22:02:11 » |
|
jeżeli poznasz dobrze PHP i będziesz umiał w nim programować to większości innych języków(składni) nauczysz się szybko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harvi
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2009, 22:48:52 » |
|
No i zdecydowałem się na kontynuowanie nauki PHP. Najbardziej praktyczna będzie ta wiedza dla mnie, dzięki za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
konkord
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2009, 22:51:20 » |
|
Najlepsza jest metoda prob i bledow. Próbujesz cos zrobic i kombinujesz jednoczesnie uczac sie --- mam racje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harvi
|